Osudové potěšení!

autor: | Lis 16, 2018 | Zajímavosti

“Stejně jako většina dívek jsem fantazírovala, že jsem nějaký druh princezny.”

Julie Andrewsová

Ještě před několika desítkami let haute cukrárna oživovala svět šlechticů a elegance, daleko od jednoduchosti našich milovaných populárních sušenek. Není těžké si představit postavy ráže císařovny Sissi nebo Marie Antoinetty sedící kolem rafinovaných stolů naložených pečivem a zaměřených na konverzaci o oblečení, čaji a politice. Často je však obtížné si představit, že tyto ženy, stejně jako my, měly své denní preference … jedna ze všech, ty, které mají sladkosti.

Dnes děláme příběh opravdu chutným : zde jsou   oblíbené dezerty některých z nejslavnějších princezen všech dob!

 


Princezna Sissi

Nejprve rozpusťte mýtus: slavná   rakouská princezna nikdy nebyla princeznou. Elizabeth Amalia Eugenia z Wittelsbachu, která se proslavila přezdívkou  Sissi , byla ve skutečnosti  vévodkyně  z Bavorska. Narodila se 24. prosince 1837 v Bavorsku, oženila se s bratrancem a princem Francescem Giuseppem (slavným Franzem ), jakmile jí bylo šestnáct  . Sissi se proslavila nejen díky své mimořádné nezávislosti (ne pro ty roky!), Ale také pro slavné filmy s krásným Romy Schneiderem.

Jaký byl ale oblíbený dezert rakouské císařovny?
Taková elegantní žena zřejmě milovala stejně elegantní dezert:  fialový sorbet . Sorbet byl vyroben ze šťávy z fialek, což není divu, že byly také oblíbenými květinami Sissi.

 

Marie Antoinetta

Říká se, že během lidového povstání Marie Antoinetta vyslovila frázi: „Pokud už nemají chléb, jedí briošky“. Ve skutečnosti byl trest nespravedlivě připsán královně Francie, možná právě těmi, kteří jej chtěli diskreditovat před veřejným míněním.
Citace je však dokonalá pro vytvoření postavy Marie Antoinetty, frivolní královny, milenky luxusu, silné zastánkyni božského práva krále … a překvapivě chamtivé.
Ze všech dezertů, které často měl (a jak by mohl být tak hubený, je to pro nás záhadou!), Jeho nejoblíbenější byl  Gugelhupf (nebo Kugelhupf), dort podobný typickému rakouskému koblihu, který se stal populární ve Francii díky královně Marie Antoinette.

 

Queen Victoria


Slavná vláda královny Viktorie je druhá nejdelší v historii Spojeného království (byla překonána pouze královnou Alžbětou II). Během svých 63 let na trůnu vedla Victoria své poddané do skutečného století slávy, s obrovským vývojem v průmyslu, kultuře, politice, vědě a hranicích Britské říše.
Právě ve viktoriánské éře se mimo jiné narodil zvyk odpoledního čaje a není náhodou, že královna Victoria byla opravdu chamtivá na sladkosti: královští kuchaři byli vždy zaneprázdněni přípravou dortů a sušenky. Victoria Sandwich
 říká vám to něco? Je to jeden z nejznámějších dezertů ve Velké Británii, pokud jde o čaj, a ačkoli neexistují žádné historické odkazy na jeho vznik, je pojmenován po královně Viktorii, protože to byl její oblíbený dezert, velký piškotový dort plněný třešněmi a pokrytý moučkovým cukrem.

 

 

Kate Middleton a Meghan Markle

A tady jsou! Pravděpodobně jsou nejznámějšími princezny v poslední době, ale rozhodli jsme se, že si nechceme vybrat, která z nich je elegantnější a „knížecí“: obě je milujeme.
Právě u stolu se zdá, že obě princezny vykazují nejvýraznější rozdíly.
Katein oblíbený dezert je typický britský koláč,  Sticky Toffee Pudding , lahodný datlový dort pokrytý melasou. Meghan však miluje Ginger Berry Crumble, zdravé sladkosti vyrobené z malin a borůvek.

 

Lízat prsty!

Pin It on Pinterest

Share This