Malé vzrušení, ale také sladké dobroty

autor: | Říj 31, 2018 | Zajímavosti

“To je Halloween, křičte s námi,
udělejte cestu pro ty, kteří jsou zvláštnější než tihle!”

Noční můra před Vánoci  (1993) Tim Burton

Přišel nejděsivější den v roce!

Halloween  je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších večírků ve Spojených státech, které každý 31. října vtrhnou do amerických ulic, nosí kostýmy a klepou od dveří ke dveřím pro slavný „trik nebo léčbě“. Ale to, co někdo neví, je, že tento slavný svátek má skutečně hluboce evropské kořeny.

Starověký původ Halloweenu

Abychom našli původ Halloweenu, musíme jít daleko zpět v čase, až do doby starověkého keltského festivalu  Samhain . Keltové, kteří asi před 2000 lety obývali současná území Irska, Velké Británie a severní Francie, oslavili začátek roku 1. listopadu.
Tento den znamenal konec léta a příběh a začátek temné, chladné zimy, období roku, které bylo často spojeno se smrtí. Keltové věřili, že noci před novým rokem byly bariéry oddělující světy živých a mrtvých zmatené. V noci z 31. října proto oslavovali Samheina v přesvědčení, že duchové mrtvých se vrátili na Zemi.

Keltové však nevěřili, že přítomnost duchů byla pouze příčinou potíží: ve skutečnosti se běžně věřilo, že napomohly předpovědím o budoucnosti Druidů. Pro lidi zcela závislé na nestálé povaze světa byla tato proroctví velmi důležitým zdrojem útěchy a pomohla jim překonat dlouhé a obtížné období mrazy, které na ně čekalo.

Na památku této události postavili Druidové mnoho posvátných ohňů, kolem nichž se lidé shromažďovali, aby spálili úrodu a zvířata jako oběť keltským bohům. Během oslav měli Kelti kostýmy – obvykle zvířecí hlavy a kůže – a přáli si navzájem štěstí.
Když skončila párty, ohně, které vyšly během večera s ohněm posvátného ohně, se znovu rozlétly, jisté, že je ochrání před blížící se zimou.

V roce 43 nl Římská říše dobyla většinu keltského území. Během čtyř set let, v nichž vládli nad zemí Keltů, se k tradiční oslavě Samhainu připojily dvě svátky římského původu.

První byl Feralia, den na konci října, kdy si Římané připomínali smrt mrtvých. Druhý byl den na počest Pomony, římské bohyně ovoce a stromů. Symbol Pomona byl jablko, a to je pravděpodobně z tohoto důvodu, že jednou z tradičních halloweenských her je stále „bobping pro jablka“, slavná hra, kde musíte chytit jablka, která vznášejí pouze ve vodě s vašimi ústy.

l Celý den svatých

13. května 609 nl papež Bonifác IV. Věnoval Pantheon Římu na počest všech křesťanských mučedníků a věnoval jim katolickou hostinu (Den každého mučedníka). Později papež Gregory III rozšířil hostinu na všechny svaté – nejen na ty mučedníky – a přesunul hostinu od května do 1. listopadu – dnešní Den Všech svatých nebo Den všech svatých.

V průběhu 9. století se vliv křesťanství dostal také do keltských zemí, kde pomalu začal nahrazovat staré keltské rituály. V roce 1 000 nl církev údajně pokřtěla 2. listopadu jako den, kdy si připomněli zesnulého (dnešní Den mrtvých, Den všech duší). Věří se, že záměrem Církve bylo nahradit keltské svátky mrtvých svátkem spojeným s katolickým světem.

Den mrtvých byl slaven velmi podobným způsobem jako Samhain, s velkými ohněmi, přehlídkami, oblečenými v kostýmech svatých, andělů a ďáblů. Celý den svatých byl také nazýván celý den svatých (od starověké anglické alholowmesse, což znamená přesně celý den svatého). Předvečer všech svatých se tak stal Všech svatými, aby se stal dnešním Halloweenem.

Halloween přistane v Americe

Kvůli přísnému protestantskému systému byly oslavy Halloweenu v anglických koloniích v Nové Anglii (severovýchodní pobřeží od Maine po Connecticut) extrémně omezené. Místo toho to bylo velmi běžné v Marylandu a jižních koloniích.

Jak se víra a kultura různých evropských etnik mísila s těmi domorodých Američanů, ve Spojených státech se začala formovat velmi „americká“ verze Halloweenu. Mezi první oslavy patřily „herní večírky“, veřejné akce na oslavu sklizně, popřát hodně štěstí, tančit a zpívat.

Koloniální Halloweenské večírky stále zahrnovaly tradici vyprávění hororových příběhů a vytváření vtipů všeho druhu. Ačkoli oslavy dnešního „Halloweenu“ se ještě nenarodily, v polovině 19. století byly podzimní prázdniny velmi slavné. Právě v tomto období zažívají Spojené státy nové velké přistěhovalectví z Evropy (zejména Irské), zásadní pro růst popularity Halloweenu.

Trik nebo léčit

Američané, poháněni irskými a anglickými tradicemi, začali se oblékat do kostýmů a klepat od dveří ke dveřím a žádali o jídlo nebo peníze, což je praxe, která předvídala moderní „trik nebo léčbě“ ( Trick or Treat  v angličtině).
Mezi mladými svobodnými dívkami existovalo dokonce přesvědčení, že v halloweenskou noc budou mít magická proroctví o jménu muže, kterého si vezmou, díky „mystickým“ trikům s míčky, zrcadly a jablkovými slupkami.

Na konci devatenáctého století se Halloween nyní charakterizoval jako strana spojená s komunitou a sdílením se sousedy a značně se vzdálil od svého pouta s duchy. Oslavy pro děti i dospělé byly nyní známé, což se brzy stalo nejslavnějším způsobem oslavy Halloweenu, s událostmi zaměřenými na hry, sezónní jídla a kostýmy.

Noviny a vedoucí komunit byli rodiče povzbuzováni, aby během prázdnin vystavovali „děsivé“ nebo „groteskní“ věci. Díky tomuto tlaku Halloween ztratil většinu svých náboženských pověr a připravil se stát jedním z nejslavnějších amerických svátků dvacátého století.

Halloween cukroví

Ačkoli dort historicky spojený s Halloweenem je „Soul Cake“, dort duše, v průběhu staletí byl dokonce i těsto obohaceno o nové potěšení, včetně velmi originálních sušenek opravdu …  děsivých !

Mezi nejznámější patří Eyeball Cookies, rozkošné sušenky pokryté polevou a zdobené, jako by to byly skutečné oči. Další velmi originální nápady jsou nápady upírských sušenek, kde třešňový džus, kterým jsou naplněny, vycházejí dvěma malými otvory v těle jako upíří skus nebo neuvěřitelně vtipné kosti pusinky.

Pin It on Pinterest

Share This