Kino a Káva: Oscarová láska

autor: | Zář 18, 2018 | Zajímavosti

«Kdybych mohl najít místo v tomto světě, kde se cítím stejně jako v Tiffanech, koupil bych nábytek a dal kočce jméno».

Audrey Hepburn ze: snídaně v Tiffany, 1961

Vznešená a nápaditá atmosféra benátského filmového festivalu a cen Emmy Awards vzbudila naši zvědavost: kolik slavných šálků kávy bylo podáváno ve filmových domech, aniž by byla udělena cena, kterou si zaslouží?

Opravdu hodně! Z nějakého zvláštního důvodu je káva opakujícím se leitmotivem v nejlepších filmech všech dob … vzhledem k tomu, jak často se objevuje na hollywoodských soupravách (a nejen tam), zdá se, že vyprávěcí síla kávy je dosti nekonečná!

Tomu nevěříš? Stačí se podívat sem níže!

Snídaně od Tiffany
(1961)

Jsou někteří lidé, kteří by prodali svou duši ďáblovi, aby vypadali tak chytře a půvabně jako Audrey Hepburnová v první známé scéně Snídaně u tiffanů, když se smutně dívá na klenoty ve výkladní skříni Tiffany.

A ďábel by pravděpodobně odpověděl, že je nemožné být jako paní Hepburnová… Film, převzatý z románu Truman capote, by bez ní nebyl stejný.


Obvyklí podezřelí
(1995)

Dalším mistrovským dílem a další scénou, kde je káva hlavní postavou, jsou očividně The Usual Suspects. Mluvíme samozřejmě o závěrečné scéně, kde agent Kujan (v hlavní roli Chazze Palminteriho) si uvědomuje skutečnou identitu Keysera Soze. Hluboko naštvaný hodí šálek kávy, který drží ve svých rukou a který spadne na podlahu policejní stanice.
Nutnost.


Bojový klub (1999)

“Fight Club první pravidlo?”
Vypijte šálek kávy od Starbucks v každé scéně! Fight Club, mistrovské dílo Davida Finchera, je skutečným svátkem skleněných papírů. Jak sám Fincher řekl, volba není vůbec náhodná.
“Když jsem se v roce 1984 přestěhoval do Los Angeles, nebylo místo, kde bych našel dobrou kávu, dokud nedorazil Starbucks. Pak to bylo úspěšné a postavili 3 nebo 4 v každé čtvrti! Opravdu příliš mnoho, aby dostali výhodu.” Každopádně si přečetli scénář, pochopili, co děláme, a rozhodli se si ze sebe udělat legraci. Chtěli nechat zničit jejich značku, ale byli velmi rádi, že poskytli veškerý materiál. Měli jsme skvělou zábavu, brýle Starbucks jsou všude, v každé scéně. Nejsem proti Starbucks, myslím, že odvádějí dobrou práci … ale jsou příliš úspěšní! “


The Devis Wears Prada (2006)

Co se stane, když mladá žena s titulem žurnalistiky získá zaměstnání jako sekretářka v prestižním módním časopise, jako je Runway?

Porodí malé komediální mistrovské dílo, to je vše. Mimořádnou Meryl Streepovou je šéfová časopisu Miranda Priestly.
Ve velmi vtipné scéně na začátku filmu Miranda nařídí mladé Andrea (vynikající Anne Hathaway), aby jí přinesla šálek kávy. Protože se nevrátí rychle, křičí:
„Existuje nějaký důvod, proč tu moje káva není? Jsi mrtvý nebo něco podobného? “


Thor (2011)

V jednom z prvních filmů, který Marvel na svých supeherech otevřel slavný cyklus, můžeme vidět, jak Chris Hermsworth hraje ničivého a tvrdohlavého Boha Thora, pronásledovaného jeho vládou Asgardem a nucený zvyknout si na zvyky na Zemi.
Když Thor poprvé ochutná kávu, jedná jako skutečný Asgardián, násilně hodí šálek na zem a křičí: „Líbí se mi tento nápoj! DALŠÍ!”
Každá země má své vlastní zvyky, i když mluvíme o fantastických královstvích!


Muži v černém (1997)

Tostay ve světě představivosti, pamatuješ si na tuto vtipnou scénu z Men in Black, první film v trilogii, který by měl být na polici každého závislého sci-fi … nebo fanouška vůle Smithe!
Červ jsou malá mimozemská stvoření, která jsou velmi nervózní a hyperaktivní. Víš proč? Protože jsou závislí na kofeinu!


Pulp Fiction (1994)

Můžeme předpokládat dvě věci. První je, že film podepsaný tarantinem je vždy skvělý film. Druhým je, že v každém z jeho filmů bude Tarantino portrét.

Díky tomuto kultovnímu filmu získal Tarantino trvalé místo ve světě amerických filmových režisérů… a jeho styl nezradil díky nezapomenutelnému portrétu, ve kterém diskutuje o kávě s filmovým kultem Con questo, Tarantino si è guadagnato un posto indelebile nell’universo dei registri american Samuel Jackson a John Travolta.

Pin It on Pinterest

Share This