Historické vtipy o kávě (které možná neznáš)

autor: | Zář 4, 2018 | Zajímavosti

“Dokonce i šálek špatné kávy je lepší než vůbec nepít kávu.”

David Lynch

Není nic lepšího než dobrý šálek kávy, zejména pokud jste v Itálii a objednejte si espresso v baru. Zatímco jsme upíjeli z kouřící šálku, často jsme tak zajati aroma a chutí, že nepřemýšlíme o tom, jak velká tradice a kolik zvědavostí se skrývá v těch slavných a magických maličkých zrnech …

Zde jsou některé pěkné anekdoty, které jste pravděpodobně o kávě nevěděli !

1
Je to všechno o kozách

Ano, máte pravdu! Podle pověsti jako první objevily vzrušující účinky kofeinu, byli někteří etiopští ovčáci kolem roku 800 nl. Chcete vědět, jak si to všimli? Simple! Když požívali kávová zrna, zdálo se, že jejich kozy byly téměř šílené. Mnich se proto díky zvědavosti rozhodl z fazolí vyndat drink …, což mělo za následek, že celou noc nezaslepovalo oko!
Narodil se první šálek kávy.

2
Káva také přesvědčila papeže

To je také jen legenda, protože není jisté, jak se fakta skutečně stala. Říká se, že kolem sedmnáctého století začali mnozí italští kněží tlačit na tehdy papeže Klementa VIII, aby navždy zakázali kávu, což je nápoj, který považovali za přinesený ďáblem z důvodů (podle nich) zjevných: byl černý, hořký, byl opilý ve velkém množství, zdálo se, že ho muslimští barbaři Turecka obzvláště ocenili, a aby to bylo ještě horší, používal se v mnoha nekřesťanských rituálech v Africe.

Proto se Pontifik, unavený těmito neustálými stížnostmi, rozhodl být k věci upřímný a ochutnal kávu té nejvyšší kvality. Jeho odpověď, jak jsme řekli, je legendární:
„No, tento nápoj Satana je tak lahodný, že by byla škoda nechat ho používat pouze nevěřící. Satana budeme podvádět pokřtěním. “


Papež Klement VIII

3
Káva byla opilá z talíře

Kolem osmnáctého století lidé pili kávu nikoli z šálku, ale z talířku, který byl v té době mnohem hlubší a sloužil přesně k tomu, aby se vařící káva ochladila. Káva byla ve skutečnosti nalita nejprve do šálku a potom, kousek po kousku, do talíře. Tento zvyk se pravděpodobně narodil, aby se zabránilo spálení prstů, protože první šálky s rukojetí dorazily na Západ až v druhé polovině osmnáctého století.

O tomto způsobu pití kávy je zvláštní anekdota. Říká se, že během diskuse o hodnotě Senátu George Washington ptal se zvědavě Thomase Jeffersona, z jakého důvodu nalil kávu do talíře, než ji vypil.

„Samozřejmě, abych ho ochladil,“ odpověděl Jefferson. “Moje hrdlo není vyrobeno z mosazi.”

4
Existuje ostrov zvaný Coffee Club

Jeho původní název je Kaffeklubben Island a je to malý ostrov nad Grónskem. Zvláštností je, že podle mnoha výpočtů je nejsevernějším bodem celé planety.
Byl objeven v roce 1900 průzkumníkem Robertem Pearym, ale byl pokřtěn teprve v roce 1921 dánským kolegou Lauge Kockem, který měl v úmyslu nakreslit mapu této neznámé oblasti.
Jméno mělo být poctou kodaňskému klubu kávy, kde se setkávali univerzitní geografové a průzkumníci.

5
New York Stock Exchange byla kavárna

Před přijetím na 11 na Wall Street byla New York Stock Exchange hostována v kavárně nazvané Tontine Coffee House, od termínu „tontina“, což je typ finanční smlouvy, kterou vynalezl neapolský Lorenzo de Tonti v polovině 17. století. Kavárna Tontine fungovala stejně jako tontina: každá zaplatila vstupní poplatek, po kterém byly výnosy investovány a derivátový zisk byl rozdělen mezi účastníky.

V průběhu let se finanční investice v Tontine Coffee House staly tak rozsáhlé a složité, že přiměly investory hledat širší místo na Wall Street a porodit to, co by se stalo burzou v New Yorku.


1797 malování Francis Guy líčit Tontine (vlevo s vlajkou Spojených států nahoře)

Pin It on Pinterest

Share This