Země sušenek

autor: | Srp 3, 2018 | Zajímavosti

Už jste se někdy pokusili zeptat se turisty na dovolené v Itálii, jaká je jeho oblíbená italská sušenka? Ve většině případů odpoví s upřímnou vášní: „Sušenky s duhou … barevné, plněné sušenky – znáte ty sušenky, které připomínají italskou vlajku? Hej, počkejte, Zeppole stojí za to? “

Pro záznam … ne, zeppole nejsou platné.

Sušenky historicky připisované tradici Bel Paese je velmi mnoho … a možná ne všichni Italové by je dokázali rozlišit.

Zde je deset historických sušenek, které fascinují všechny cizince na dovolené … a nejen to! Znáš je všechny?

 

1. Dobré věci

Původ: Ortona, Abruzzo

Hlavní přísadou  nevole , sušenek s teplou a citrusovou příchutí, je vařený mošt, nefiltrovaná hroznová šťáva, kterou v této oblasti může být pouze Montepulciano, která se sklízí v září a říjnu.
Lze použít i jiné hrozny, ale chuť sušenek by se úplně změnila.

Kromě exkluzivity existuje skutečnost, že železo používané k vytvoření nenapodobitelného tvaru nevole je ručně vyráběno ve středověké vesnici Guardiagrele, téměř padesát kilometrů od Ortony.

Ačkoli vznešené najdete téměř ve všech obchodech v Ortoně, tyto sušenky mají velmi omezený poloměr exportu a již několik kilometrů od města můžete potkat lidi, kteří o nich nikdy neslyšeli.
Absurd, protože patří mezi nejvýraznější sušenky v této části Abruzza.

 

 

2. Kosti mrtvých

Původ: Piemont

All Saints Day je velmi upřímná dovolená v Itálii. V Piemontu se slaví s typickým Ossi dei Morti, jehož tvar připomíná kosti. Klíčovou složkou tohoto sezónního potěšení je sladká mandlová mouka a sušené mandle.

Ačkoli je tento recept typický pro Piemont, pro lásku k pravdě musíme říci, že Ossi dei Morti jsou připraveni v celé Itálii, ale že se přísady často mění z jednotlivých regionů. V Benátsku se například používá bílé víno a bramborový škrob, zatímco Sicilané preferují čokoládu.

Bez ohledu na to, jak jsou vyrobeny, výsledkem je vždy křupavá sušenka ideální pro nasáknutí v prvním espressu ráno a to si můžete vychutnat celou zimu.

 

3. Struffoli

Původ: Neapol

Neapol musí poděkovat Řekům za struffoli, jeden z nejpopulárnějších italských vánočních cukrovinek (a jeden z nejznámějších v zahraničních cukrárnách). Název pochází z řeckého „strongulos“, což znamená „kolo“ a odkazuje na pečlivé zpracování, s nímž se jednotlivé koule z vajec a mouky vyrábějí před smažením a pokrytím medem nebo cukry.

 

4. Zaletti

Původ: Benátky

Zaletti jsou sušenky kukuřičné mouky, které pojmenují „zàlo“, což v benátském dialektu znamená „žluté“.
Jsou tradičně vyráběny bez cukru a obvykle se podávají se sladkým vínem jako dezert.

 

5. Cuccidati

Původ: Sicílie a Kalábrie

Cuccidati (italské baccelati) jsou chutné a půvabné sicilské sušenky typické pro vánoční období, vyrobené ze sladkých fíků, datlí, lískových ořechů bez skořápky a pomerančové kůry.

Každé město na Sicílii má svou vlastní verzi těchto sušenek a dokonce i jiná jména založená na dialektech. Někdy je jejich klasický čtvercový tvar přeměněn na postavy připomínající Vánoce, jako jsou věnce nebo ovce.

Také v Kalábrii patří Cuccidati mezi oblíbené vánoční cukrovinky. Ačkoli je to podobné, kalabrijský recept vynechává data a med a přidává čokoládové lupínky a někdy dokonce ořechy.

 

6. býčí oko

Původ: Trentino-Alto-Adige

Amatérští kuchaři milují jednoduchost sušenek býčího oka. Receptura obsahuje omezený počet velmi snadno dostupných přísad, jako jsou žloutky, meruňkový džem, hnědý cukr, mouka a máslo.

Tyto malé sušenkové sendviče se vyskytují po celém italském území, ale převládají v Trentinu-Alto-Adige, kde jsou býčí oči často plněné různými džemy a moukou typickou pro tuto oblast.

 

7. Starověké římské sezamové sušenky

Původ: Řím

Příprava a podávání těchto souborů cookie vašim hostům poskytne lekci skutečné historie! Tyto sladké a křupavé sušenky mají své kořeny ve starověkém Egyptě a starověkém Řecku, ale zásluhy na tom, že je nejdříve přijali jako jídlo k snídani nebo dezertu, jsou starí Římané.

Během druhé punské války importovali Řekové a Féničané včelařství do Říma. Tyto sušenky, které se liší podle tvaru a velikosti podle představivosti cukráře, jsou jednoduše výsledkem šťastného setkání mezi Římany a včely.

 

8. Ricciarelli

Původ: Siena

Ricciarelli, sladký cukr, med, mandlové a vaječné bílé sušenky jsou dezertem, který se tradičně podává během vánočního období, spolu se sladkými víny, jako je Moscadello di Montalcino.

Tyto sušenky pocházejí dokonce ze sienské tradice 14. století.

 

9. Tarallucci od Abruzza

Původ: Abruzzo

Čtyři hlavní ingredience pro tyto typické sušenky jsou přírodní složky, které jsou stejně typické pro region Abruzzo: víno, olivový olej, mouka a hroznová marmeláda.

Existuje několik verzí těchto sušenek (například Calabrese bocconotti), ale tradiční receptura je Abruzzese.

 

10. Dámské polibky

Původ: Tortona, Piemone

Kromě roztomilého romantického jména skrývá Baci di Dama srdce, které obsahuje tři nebeské příchutě: lískové ořechy, mléčnou čokoládu a hořkou čokoládu.

Legenda říká, že Baci di Dama byl navržen tak, aby splňoval požadavky knížete Vittoria Emanuela II. Z Savoy v roce 1852, který chtěl vytvořit skutečnou piedmontskou „značku“.

Pin It on Pinterest

Share This