Sladký, krémový…karamel!!!

autor: | Čvc 10, 2018 | Zajímavé recepty

Historie karamelu

Karamel byl jedním z nejoblíbenějších dezertů ze všech po celá staletí. Existuje mnoho způsobů, jak si tento lahodný cukr vytvořit, jako je poleva na zmrzlinu nebo, jako my v Emmepi Dolci, v našich lahodných zdvořilých sušenkách.

Termín “karamel” přijde z francouzského karamelu, ale tam jsou také lingvistické stopy v pozdní latině, s termínem calamellus, nebo “cukrová tyčinka”.
Kromě toho existuje více arabských jazyků, kde mluvíme o kora-mokhalle, o „sladké kouli“.
Není náhodou, že někteří učenci jsou stále přesvědčeni, že karamel má ve skutečnosti velmi starodávné arabské původy.

Historie karamelu však, jak ji známe, není stará ani komplikovaná. Prodejci sladkostí spolu vaří vodu a cukr v konzervách z měděných pekáčů od 17. století, čímž vytvářejí jeden z nejslavnějších tvrdých bonbónů v historii. Byli levní, snadno vyrobitelní, trvanliví a snadno přenosní.

Teprve v polovině 19. století producenti cukrářských výrobků zjistili, že přidání mléka a mastných produktů do tradiční směsi vařeného cukru vede k jemnému a snadno žvýkatelnému dezertu.

CHCETE ZÍSKAT DOBRÁ KARAMEL?
ZRUŠUJEME NĚKTERÉ TRICK.

Za prvé, jaký cukr byste měli použít?
Ten, který preferujete. Bílá, třtina, celozrnná… možnosti jsou četné. Můžete se bavit experimentováním s různými druhy cukru a pamatovat si, že čím více cukru zbarví, tím více bude vůně karamelu.
Můžete také vyzkoušet fruktózu: karamelizace bude mnohem rychlejší a konečný výsledek mnohem jasnější.

A TEĎ?

Nyní připravme karamel.

Vezměte pánev, vložte cukr dovnitř a zahajte vaření při střední teplotě. Pro rovnoměrné rozložení cukru jemně otáčejte pánev, dokud se cukr nerozpustí.

A tady je ten trik! Nikdy byste se nemíchali , nebo riskujete, že karamel zničíte. Při vaření se cukr zbarví. Jakmile se tekutina stane, ponořte dno hrnce do nádoby se studenou vodou, aby se karamelizace zastavila. Pokud chcete, v tomto bodě můžete obohatit knoflíkem másla nebo několika kapkami citronové šťávy.

Pin It on Pinterest

Share This